Szukaj na tym blogu

wtorek, 14 marca 2017

Bezglutenowe ślimaczki z wytrawnym nadzieniem. www.i-mazury.elk.pl




Bezglutenowe bułki gryczano-kukurydziane, pachnące, smaczne z pysznym farszem - idealne na śniadanie, kolacje a nawet jako dodatek do zupy! Znikają w mgnieniu oka!





Przepis na ok 12 porcji:

na ciasto:

- 2 szklanki mąki gryczanej
- 0,5 szklanki mąki kukurydzianej
- szklanka ciepłego mleka
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 60 g roztopionego masła
- opakowanie suchych drożdży
- sól

na farsz:

- 150 g twarogu mielonego
- 100 g tartego sera żółtego
- pół cebuli pokrojonej w kostkę
- pól posiekanej natki pietruszki
- kilka plastrów szynki pokrojonej w kostkę


Mąkę gryczaną mieszamy z drożdżami, dodajemy pozostałe mokre składniki. Wyrabiamy ciasto przez chwilę łyżką, następnie wlewamy roztopione masło i dalej chwile urabiamy. Następnie podsypujemy ciasto mąką kukurydzianą i wyrabiamy ręcznie, aż ciasto w miarę będzie odchodzić od ręki.

Ciasto wykładamy papier do pieczenia podsypany mąką kukurydzianą. Formułujemy prostokąt. Na niego układami po kolei twaróg, cebulę, pietruszkę, szynkę, posypujemy startym serem. Przy pomocy papieru do pieczenia zawijamy delikatnie rulon, ponieważ ciasto jest delikatne. Tak zwinięty rulon kroimy ostrym nożem na ok 2-3 cm plastry. Wykładamy na blaszkę w odstępach, ponieważ ciasto nieco wyrośnie. Z tej porcji wyjdzie ok 12 średniej wielkości bułeczek. Ślimaczki przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok godzinę w ciepłe miejsce.

Piekarnik nagrzewamy na 180 st C. Przed pieczeniem można posypać bułki czarnuszką lub sezamem.
Pieczemy ok 40 min na opcji góra-dół.
Studzimy na kratce.

Smacznego!
www.i-mazury.elk.pl



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz